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Dear Susanne

FRED 51 Draft Amendments to FRS 102 The Financial Reporting Standard applicable in the
UK and Republic of Ireland

We are pleased to have the opportunity to comment on FRED 51. We broadly agree with the
FRC’s direction of travel enshrined in FRED 51, although make a number of suggestions for
improvement and / or clarity in our responses to specific consultation questions below.

One major lacuna in the proposals, however, seems to be catering for those entities that manage
exposure to risk through the use of derivatives with purchased optionality (e.g. interest rate caps
and collars and forward currency options). Application of FRED 51 would (often) result in the
cost of such purchased optionality being unmatched to the hedged transaction giving rise to
volatility. As these arrangements are very common in the UK we believe that FRS 102 should also
incorporate elements of IFRS 9 enabling the cost to be allocated to periods relevant to the
hedged transaction.

Note that we only provide answers to questions for which we have specific observations. We
agree with all other questions.

Question 4

We agree with the removal of the binary assessment of effectiveness at the beginning of a
hedging relationship. However, on that basis we query why at the start of the hedging
relationship the draft proposals require an entity to determine a method for identifying and
measuring hedge effectiveness in paragraph 12.16(e). For fair value and cash flow hedges, FRED
51 sets out the method for determining how to account for the hedged item and hedging
instrument respectively and, as such, there would appear to be no need to specify at the outset
how to assess effectiveness. It would appear that the need to specify at the outset a method of
testing hedge effectiveness applies only to net investment hedges. Subject to our comments in
relation to question 5, we would therefore suggest that paragraph 12.16(e) refer only to net
investment hedges as follows “for net investment hedges, the entity has determined how it will
identify and measure hedge effectiveness”. If paragraph 12.16(e) is intended to have wider
application it should be made clear how specifying a method of testing effectiveness would
affect the subsequent accounting for fair value and cash flow hedges.
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Question 5

We agree with the proposal not to recycle amounts deferred in equity. However, our major
concern with the proposals for net investment hedging is that it states that such hedges should
be accounted for similarly to cash flow hedges, but then goes on to describe an accounting that
is different to cash flow hedges, namely by referencing back to the method of measuring hedge
effectiveness. The approach for cash flow hedges in FRED 51, however, does not involve
referencing back to the method of testing hedge effectiveness, rather it sets out explicitly the
accounting entries to make.

We believe that the accounting entries for net investment hedging should be as explicit as those
for cash flow hedging. Not only would this result in simplicity and consistency, but it would also
mean that the requirement in 12.16(e) to determine a method of testing effectiveness could be
removed.

Question 7

We do not believe the examples are particularly helpful as they merely reproduce very simplistic
circumstances that are unlikely to apply in practice.

With regards to the first example, it would be helpful if the example were extended to indicate
how the double entry would work if the cash payment to the supplier took place at a later date
than the recognition of the asset. This is because, typically, buyers pay suppliers following a
period of credit. The example could be further elucidated by looking at what happens if the
hedged cash flow to the supplier takes place on a different date to that on which the forward
currency is settled. This is because, typically, the forward contract will be taken out based on
the expected point of cash flow, but in practice it may not always crystallise on exactly the same
date that payment is ultimately made.

Regarding the “Alternative - including ineffectiveness” part of example 1, it may be worthwhile
explaining that the answer would be the same even if the whole derivative were designated as
the hedging instrument due to the absence of a binary assessment of hedge effectiveness and
the specified accounting entry to make as set out in 12.23.

Following on from our observations in relation to questions 4 and 5 above, it is not clear how
example 3 is applying the stated accounting in FRED 51:

¢ In order to make the specified entry in paragraph 12.24(a) it seems to us that the
example would have to set out how the entity determined at the start of the hedging
relationship effectiveness would be measured. The example, however, does not do this.

e If, by contrast, net investment hedging is to operate in the same way as a cash flow
hedge, then it is not clear why the hedged item needs to be “the first” 1.2m of net
assets (referred to in both the facts in 12.A6 and note (b) to the example). The
operation of paragraph 12.23 would result in the exchange rate movements on the loan
being taken fully to reserves if less than the investee’s total net assets. Conversely, if
the amount of the loan was greater than the investee’s net assets, then the operation of
paragraph 12.23 would result in the excess being taken to profit or loss.

We also recommend the following:
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e an example of the accounting entries to make for a cash flow hedge of the exposure to
variable interest rates should be included; and

e the inclusion of illustrative hedge documentation for each example that includes only
the information required to be documented as stated in 12.16(a). We are aware of
templates being designed by some advisers for hedge documentation that seem to
include facts and figures to be documented that go far beyond the requirements of
12.16(a), with the effect that preparers often believe that the documentation
requirements are far more onerous than FRED 51 actually requires.

s A comparison for each example showing how the accounting would work if hedge
accounting is not applied. This would assist those for whom hedge accounting is a new
concept.

Question 8

We are unclear what is meant by “hedge accounting” and “hedging relationships” at the date of
transition in the context of current UK GAAP. If we assume it means synthetic accounting
whereby derivatives are off balance sheet with only cash flows accounted for as they arise, then
we do not believe it is appropriate to force an entity into the hedge cessation regime if they do
not wish to hedge account on adoption of FRS 102. Instead, we believe that an entity should be
able (for “hedging relationships” that would be classed as cash flow hedges) to recognise
derivatives at transition date by adjusting retained earnings and then to simply fair value the
derivative through profit or loss. Requiring entities to apply the cessation rules whereby an
element is recognised in a separate cash flow hedge reserve and subsequently reclassified
(paragraph 12.25) may lead to a cost that does not justify the benefit. Similarly (for “hedging
relationships” that would be classed as fair value hedges) we do not believe that any entity
should be required to remeasure the hedged item to include the hedging gain or loss at the date
of transition absent a requirement to carry the hedged item at fair value. We believe (rightly or
wrongly) this approach was widely used on adoption of full IFRS and is likely, therefore, to be the
approach of those entities making use of the option to apply the rules in IAS 39 and IFRS 9.

Other drafting issues
In addition to the above, we would recommend the following drafting changes:

o Including in the first sentence of paragraph 12.24 similar wording to that included in the
first sentence of paragraphs 12.20 and 12.23 referring to paragraph 12.16, but in all
cases removing the word “basic” so as not to confuse with the notion of basic financial
instruments.

e With regards to the need to document hedges in place at the date of transition, we
would agree with the sentiment on the FRC website that the documentation need not be
in place as at the date of transition, and believe that as long as it is in place by the date
of approval of the financial statements then hedge accounting should be permitted.
Indeed, we would go further than this and extend this relief to all situations and not only
those relationships in place at the date of transition. Although the existence of
documentation can be proven, policing or auditing whether it was in place as at the start
of a hedge is impractical and therefore do not see how this requirement can be
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effectively enforced. Therefore, we believe there is little point including this
requirement. Rather than including a transitional rule, it would be more practical to
remove the words “at the inception of the hedge” from paragraph 12.16.

e Some entities may have adopted the current version of FRS 102 early (i.e. for periods
ending on or after 31 December 2013). The transitional rules should consider how such
entities must apply the revised hedge accounting provisions to those transactions for
which hedge accounting is being applied under the current version of FRS 102. For
example, it needs to be clarified whether they would be able to adopt the transitional
rules related to hedging in section 35 even though they are not a first time adopter.
Furthermore, there could be hedging relationships for which hedge accounting would be
permitted, but which is unavailable under the current version of FRS 102, e.g. the
proposals now remove the requirement for a hedge to be highly effective and also widen
the population of permissible hedging instruments and hedged items.

s  Paragraph 12.16(c) should refer to paragraph 12.18A as well as 12.17 and 12.18.

e The terms “firm commitment” and “highly probable forecast transaction” are currently
defined in the FRS 102 glossary and therefore should be in bold type when used in
section 12.

Yours sincerely

N y

BDO LLP

Nicole Kissun

Partner

For and on behalf of BDO LLP



