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Dear Ms Shah
FRED 51 Draft Amendments to FRS 102 — Hedge Accounting

Introduction

Ernst & Young LLP welcomes the opportunity to comment on FRED 51 Draft Amendments to FRS 102 -
Hedge Accounting (‘the exposure draft’) issued by the Financial Reporting Council (‘the FRC").

Overall comments

Overall, we agree with the proposals to update the hedge accounting requirements in FRS 102 to allow
entities to apply hedge accounting when this reflects their economic and risk management strategies,
without onerous conditions and to use concepts and language that are, as far as possible, consistent
with those included in IFRS 9 — Financial Instruments. We believe that the proposals in the exposure
draft are an improvement on the existing hedge accounting rules in Section 12 of FRS 102.

Whilst we agree the original transitional exception should be amended, we have a number of
reservations about the proposed approach. In our response to Question 8, we propose an alternative
approach, the objective of which would (a) require continuity of previous hedge accounting to be
reflected in the opening statement of financial position to the extent the hedging relationship was of a
type permitted by FRS 102 and (b) allow a continuity of hedge accounting thereafter. Suggested
wording for implementing this approach has been included in a separate Appendix. Additionally, we
believe that the clarification posted on the FRC's website which states that “hedge accounting is not
precluded from the date of transition, if the documentation and designation of the hedging relationship is
completed after transition” should be incorporated into FRS 102 since this clarification conflicts with
paragraph 12.16 of the exposure draft.

If you have any matters arising concerning the content of our response, please do not hesitate to contact
me.

Yours sincerely

Tony Clifford
Partner, Financial Reporting Group
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Responses to FRC questions

Question 1

Do you support the adoption in FRS 102 of the three hedge accounting models as set out in this FRED?
If not, why not?

We support the adoption of the three hedge accounting models which are based on the models in

IFRS 9.

We believe this is an improvement on the existing requirements of Section 12 of FRS 102.

However, we have some minor drafting points as follows:

Paragraph 12.16(a) refers to “the hedged item and the hedging instrument or portion thereof”.
We believe that the reference to “portion” of a hedged item is intended to capture both a
designated risk component of a hedged item (see 12.18A and 12.19) and a proportion of a
hedged item. However, we believe that the reference here to a “portion” of a hedging instrument
is intended to capture a proportion of a hedging instrument (as in the Glossary definition of a
hedging instrument — see our comments on paragraph 12.18(b) below).

Therefore, we believe paragraph 12.16(a) should be amended to “(a) the entity designates and
documents the hedging relationship so that the risk being hedged, the hedged item (or portion
thereof) and the hedging instrument (or proportion thereof) are clearly identified and the risk in
the hedged item is the risk being hedged with the hedging instrument”.

The Glossary definition of a “hedged item” should also clarify the definition. as follows: ...'or a
portion (i.e. designated risk component or proportion) of any such item”.

The Glossary definition of a “hedging instrument”, as currently drafted, would exclude hedging
instruments meeting the requirements of paragraph 12.18A. Therefore, the Glossary definition
needs to be amended to clarify that: “The foreign currency component of a non-derivative
financial asset or financial liability may be designated as a hedging instrument for a hedge of
foreign currency risk.”

Paragraph 12.17(b) should be amended to read “In consolidated financial statements the
hedged item must be an asset, liability, firm commitment or highly probably forecast transaction
with a party not consolidated by the reporting entity. This means that hedge accounting can be
applied to transactions between entities consolidated by the same group only in the individual
or separate financial statements of those entities”.

This will permit hedge accounting in the consolidated financial statements of subsidiaries
excluded from consolidation under paragraph 9.9 of FRS 102 (equivalent to the investment
entity exception in paragraph 6.3.5 of IFRS 9). The same amendment is required in the
Glossary.
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- Paragraph 12.18(b) as in the Glossary definition of a hedged item should use “proportion”
instead of “portion”, as for paragraph 12.16 (a).

- Paragraph 12.26, second sentence, should be amended as follows “For financial instruments in
the scope of this section held at fair value that are not held as part of a trading portfolio...”.

Question 2

Do you agree with the overarching principle of setting the requirements for hedge accounting in a way
that can be straightforwardly applied by entities undertaking relatively simply economic steps to manage
risk? If not, why not?

We agree with the overarching principle described above.

Question 3

The draft amendments to FRS 102 require an economic relationship between the hedging instrument
and hedged item. Do you agree with this approach to establishing whether a hedging relationship exists?
If not, why not?

We agree with an approach that requires an economic relationship between the hedging instrument and
the hedged item.

Question 4

The draft amendments have the effect of removing the requirement to make a binary assessment at the
beginning of a hedging relationship that defines the hedge as effective or ineffective? The effect of this
would be to allow hedge accounting to be used for the effective portion of any relationship meeting the
qualifying conditions.

Do you agree with this approach? If not, why not? If you envisage practical application difficulties, please
provide an illustration of these?

We agree with the removal of the requirement to make a binary assessment at the beginning of a
hedging relationship that defines a hedge as effective or ineffective.

Question 5

The draft requirements for net investment hedges state that when a hedging relationship is discontinued,
amounts deferred in equity may not be reclassified to profit or loss. This is to achieve consistency with
paragraphs 9.18A and 30.13 of FRS 102. Do you agree with this proposal or should recycling of gains
and losses on hedging instruments be permitted regardless of the mismatch with the foreign currency
movements?
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We agree with the proposal to not reclassify amounts deferred in equity to profit and loss when a net
investment hedging relationship is discontinued.

Question 6

The draft requirements propose an alteration to Section 11 of FRS 102 to broaden the range of
instruments that may be designated at fair value through profit or loss, with the effect of allowing, in
some cases, economic hedging. Do you agree with these changes? If not, why not??

We agree with the proposed changes that broaden of the range of instruments that may be designated
at fair value through profit and loss.

Question 7

Included as non-monetary guidance in the draft amendments are examples of the three proposed hedge
accounting models (Appendix to Section 12). In your view, are these examples helpful application
guidance of the requirements of paragraphs 12.15 to 12.257? If not, please provide examples of hedges
\jat could be more usefully included.

We believe that the examples are helpful application guidance. However, we have the following
comments:

- Example 1's ‘Alternative — Including ineffectiveness’ example (paragraph 12A.3) is not an
example of ineffectiveness. It is an example in which only a proportion of a hedging instrument
has been designated as a hedged relationship. Either the heading of this example should be
altered or a new example demonstrating hedge ineffectiveness should be illustrated.

- Example 2 should be expanded to include the interest flows on the debt and swap and to
illustrate paragraph 12.22 or explain why its application is not necessary.

- Example 3 implies that the net assets of the subsidiary are revalued through OCI only to the
extent that they are hedged. Paragraph 30.18 of FRS 102 states that all resulting exchange
differences arising from the translation of a subsidiary’s functional currency to the group’s
presentational currency shall be recognised in OCI. Therefore, as we are told that the net assets
of the subsidiary have increased since acquisition date, we would not normally expect the
amount debited/credited to OCI on retranslation of the net assets to equal the amount credited to
OCl in respect of the hedging instrument. We believe that the example should be reworded to
avoid confusion on this matter.
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Question 8

The draft amendments propose a transitional exemption which will allow certain one-off remeasurements
of hedging instruments and hedged items at the transition date. Do you believe that these exemptions
facilitate application of hedge accounting to arrangements in place at transition? If you have
reservations, please tell us why and provide details of alternative transitional arrangements.

The meaning of the original transitional exception, particularly as it applies to hedging relationships that
exist at the date of transition, is in our view extremely unclear. Retaining the original exception could
therefore result in diversity in practice and lead to what some would consider counter-intuitive accounting
outcomes, especially for entities transitioning to FRS 102 from “old” UK GAAP (i.e. those not applying
FRS 26 and associated standards). For example, it is unclear whether and to what extent the effects of a
cash flow hedge could or should be recognised in the opening statement of financial position. Nor is it
clear to us that the effects of a fair value hedge could always be reflected in that statement without
contravening other parts of Section 35. Consequently, whilst we support your efforts to improve these
transitional provisions, we have a number of reservations about the proposed approach, particularly as it
provides entities with a free choice of applying two different requirements, one of which is unclear.
Included within our comments below are suggestions as to how we believe the proposals could be
improved further.

We agree with retaining the exception for hedging relationships that no longer exist at the date of
transition. This avoids the need for companies to reverse hedge accounting adjustments included in the
carrying amount of non-financial items such as inventories or property, plant and equipment, for
example:
e by recording the purchase of an asset at the rate specified in a forward contract in accordance
with paragraph 46 of SSAP 20: or
e by way of a “basis adjustment” in accordance with paragraph 98(b) of FRS 26 or IAS 39.

The FRC's proposed addition in sub-paragraph (ii) to paragraph 35.9(b) introduces clearer and superior
principles than the original, but as noted above we do not support keeping an option to apply the original
transitional exception. We would prefer a consistent approach applied to all hedging relationships at the
date of transition that addresses separately (a) the effects of prior hedge accounting in the opening
statement of financial position and (b) accounting for hedges prospectively from the date of transition.

For hedging relationships that exist at the date of transition, we would advocate an approach that reflects
in the transition balance sheet the effect of all hedge accounting applied under previous GAAP to the
extent the hedging relationship is of a type that could have qualified for hedge accounting under

FRS 102, irrespective of whether the entity chooses to apply hedge accounting prospectively. We would
also extend this approach to hedging relationships terminated prior to the date of transition where the
hedged item still exists or is still expected to occur and gains or losses on the hedging instrument were
deferred and accounted for as if they were liabilities or assets. This should provide simple, clear and
objective requirements for those entities transitioning from old UK GAAP and minimal disruption to those
entities that previously applied FRS 26 or IAS 39. It is also broadly consistent with the way IFRS 1 is,
and we believe should be, applied.
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Thereafter the entity would follow the requirements of FRS 102, including the requirements for
discontinuing hedge accounting for those hedging relationships that do not meet the necessary
conditions in Section 12. In this context, we would encourage you to incorporate into FRS 102 the
clarification posted to the FRC website that “hedge accounting is not precluded from the date of
transition, if the documentation and designation of the hedging relationship is completed after transition,
provided designation and documentation apply as at the date of transition.” We are also unclear whether
this concession was intended to apply only to hedging relationships that exist at the date of transition or
if it could be extended to, say, hedging relationships entered into between the date of transition and the
first FRS 102 reporting date. Without further clarification we expect the wider interpretation will be
applied.

We agree with the proposal that companies choosing to apply I1AS 39 or IFRS 9 and IAS 39 should apply
the relevant parts of IFRS 1, although for the avoidance of doubt we would suggest the text also refers to
paragraphs 1G60 to IGB0B of IFRS 1.

In an appendix to this letter we have drafted a version of paragraph 35.9(b) that incorporates our
suggestions, above.
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Appendix — proposed wording for paragraph 35.9(b)

To reflect the suggestions set out in our response to Question 8, we recommend that paragraph 35.9(b)
is written as follows:

An entity shall not change its hedge accounting before the date of transition to this FRS for
hedging relationships that no longer exist at the date of transition. For hedging relationships that
exist at the date of transition, the entity shall;

(i)

(ii)

reflect in its opening statement of financial position the effects of previous hedge

accounting to the extent the hedging relationship is of a type that could have qualified for

hedge accounting under FRS 102. The entity shall apply the measurement requirements

of Section 11 or 12 to the hedging instruments and, where appropriate, hedged items as

follows:

* gains or losses arising in respect of fair value hedges on the hedging instrument and
hedged item should be accounted for in accordance with paragraph 35.8; and

* gains or losses arising in respect of a hedging instrument in a cash flow hedge and
net investment hedge should be recorded in equity (in respect of cash flow hedges
in the cash flow hedge reserve).

apply the requirements of Section 12, including the requirements for discontinuing

hedge accounting for hedging relationships that do not meet the conditions in

Section 12, from the date of transition. Hedge accounting is not precluded from the date

of transition if the documentation and designation of the hedging relationship is

completed after transition, provided designation and documentation apply as at the date

of transition.

If an entity had terminated a hedging relationship prior to the date of transition and gains or
losses on the hedging instrument were previously deferred as if liabilities or assets, these
deferred gains or losses are eliminated at the date of transition. To the extent the hedging
relationship was of a type that could have qualified for hedge accounting under FRS 102,
associated gains or losses shall be reflected in the opening statement of financial position in
accordance with (i) above and, from the date of transition, in accordance with the requirements
for discontinuing hedge accounting for hedging relationships in Section 12.

If an entity has made the accounting policy choice under paragraphs 11.2(b) or (c) or
paragraphs 12.2(b) or (c) to apply the recognition and measurement provisions of IAS 39 or
IFRS 9 and IAS 39, it shall apply the transition requirements in IFRS 1 paragraphs B4-B6 and
1G60-1GB0B.



