
   
 

  

 

 
 
 
Michael Stewart 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London  
EC4M 6XH 
 

28 March 2013 
 
 
Dear Michael, 
 
Novation of Derivatives and Continuation of Hedge Accounting 
 
The Financial Reporting Council is pleased to have the opportunity to comment on the IASB’s 
Exposure Draft ED/2013/2 “Novation of Derivatives and Continuation of Hedge Accounting”.  
 
Our responses to the specific questions appear in the Appendix to this letter. 
 
In general, we support the content of the Exposure Draft, and agree that this type of novation of 
derivatives should not result in the discontinuance of hedge accounting. We understand that 
novation of derivatives are common and in practice do not generally result in the discontinuation 
of a hedging relationship. This means that a change which is designed to avoid discontinuation 
arising from a change in legislation must be drafted with extreme care to ensure it does not 
introduce any unintended constraints. This is discussed further in our responses to questions 1 
and 2. 
 
In addition, we suggest that early adoption should be permitted, to ensure that there is no time 
gap after any relevant legislation is passed that would result in discontinuance of a hedge 
relationship. 
 
If you would like to discuss these comments, please contact myself or Deepa Raval on 
020 7492 2424. 
 
 
Yours sincerely 

 
 
Roger Marshall 
Chair of the Accounting Council 
DDI: 020 7492 2434 
Email: r.marshall@frc.org.uk 
 
  



Appendix – responses to detailed questions 
 

Question 1 
The IASB proposes to amend IAS 39 so that the novation of a hedging instrument does not 
cause an entity to discontinue hedge accounting if, and only if, the following conditions are met: 
(i) the novation is required by laws or regulations; 
(ii) the novation results in a central counterparty (sometimes called ‘clearing organisation’ or 
‘clearing agency’) becoming the new counterparty to each of the parties to the novated 
derivative; and 
(iii) the changes to the terms of the novated derivative arising from the novation of the contract 
to a central counterparty are limited to those that are necessary to effect the terms of the 
novated derivative. Such changes would be limited to those that are consistent with the terms 
that would have been expected if the contract had originally been entered into with the central 
counterparty. These changes include changes in the collateral requirements of the novated 
derivative as a result of the novation; rights to offset receivables and payables balances with the 
central counterparty; and charges levied by the central counterparty. 
Do you agree with this proposal? If not, why? What criteria would you propose instead, and 
why? 

 
We agree with this proposal.  
 
Entities that are required by law to novate their hedging instruments to a central counterparty 
are required by IAS 39 to discontinue hedge accounting. This would be an undesirable 
consequence as it fails to reflect the commercial reality of the situation. 
 
The criteria proposed here seem reasonable, although point (iii) could be more tightly drafted.  
The phrase “necessary to effect the terms of the novated derivative” appears to have a narrower 
scope than “consistent with the terms that would have been expected if the contract had 
originally been entered into with the central counterparty”, although it seems that the second 
version is the intended meaning. It might be possible to address this issue by simply removing 
the first phrase, so the paragraph reads  
 
 (iii) the changes to the terms of the novated derivative arising from the novation of the 
contract to a central counterparty are limited to those that are consistent with the terms that 
would have been expected… 
 
It may also be worth clarifying whether the examples of changes are intended to be an 
exhaustive list (and, if not, whether there are any limits on the type of change that could be so 
classified). 
 

Question 2 
The IASB proposes to address those novations arising from current changes in legislation or 
regulation requiring the greater use of central counterparties. To do this it has limited the scope 
of the proposed amendments to a novation that is required by such laws or regulations. Do you 
agree that the scope of the proposed amendment will provide relief for all novations arising from 
such legislation or regulations? If not, why not and how would you propose to define the scope? 

 
We agree with the intention behind this proposed limitation, but would suggest changes in its 
implementation. 
 
It may be the case that entities will act in advance of legislation they expect to see passed, by 
novating derivatives “voluntarily”. We believe that the scope should allow for this type of 
voluntary novations. 
 
It may also be possible to draw in parallel situations where an entity is outside the scope of 
specific laws or regulations, but is under an economic compulsion to behave similarly to its 
peers, and therefore will novate its derivatives despite not being legally required to do so. If the 
IASB wishes to extend the exemption from discontinuance of hedge accounting to this type of 
situation, the drafting will need to ensure that it only captures situations where there is no 
substantive change to the arrangement beyond the change in counterparty, to ensure that an 
economic compulsion argument does not become more widely applied than had been intended.   
 
 
 



Question 3 
The IASB also proposes that equivalent amendments to those proposed for IAS 39 be made to 
the forthcoming chapter on hedge accounting which will be incorporated in IFRS 9 Financial 
Instruments. The proposed requirements to be included in IFRS 9 are based on the draft 
requirements of the chapter on hedge accounting, which is published on the IASB’s website. Do 
you agree? Why or why not? 

 
We agree that equivalent changes should also be made to IFRS 9, to ensure that the treatment 
proposed here can be continued when IAS 39 is withdrawn. 
 
 

Question 4 
The IASB considered requiring disclosures when an entity does not discontinue hedge 
accounting as a result of a novation that meets the criteria of these proposed amendments to 
IAS 39. However, the IASB decided not to do so in this circumstance for the reason set out in 
paragraph BC13 of this proposal. 
Do you agree? Why or why not? 

 
We agree that it would not be appropriate to require additional disclosures in this situation. From 
the user’s perspective, there is simply a continuing hedging relationship, and since this is  
maintaining the status quo, there are no triggers for additional disclosures. 

 
 

 


