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Dear Sirs

Consultation Paper - The Future of UK GAAP

| write in response to the consultation paper published by the Board in August 2009 regarding the future
of UK GAAP.

By way of explanation, Arnold Clark Automobiles Limited is a large private company and is owned by Sir
Armold Clark, our Chairman and Chief Executive Officer, and his family. The group’s principal activity is
the selling, servicing and hiring of motor vehicles. Arnold Clark Automobiles Limited is Europe's largest
independently owned, family run, motor dealer. Founded over 54 years ago by Sir Arnold, the business
has expanded from a single car showroom in Glasgow to a UK wide organisation employing and training
over 8,000 members of staff with a turnover in excess of £2 billion. The Arnold Clark network has 145
dealerships throughout the UK.

Our statutory accounts are currently produced under UK GAAP with the exception of our Maltese
insurance captives which are required under Maltese law to produce accounts which comply with EU
adopted IFRS.

Question 1 — Which definition of Public Accountability do you prefer: the Board’s proposal
(paragraph 2.3) or the current legal definitions (paragraph 2.5)7

It is stated in the policy paper that there is an argument that large companies are deemed to have public
accountability by the Companies Act 2006. We would in this first instance refute this argument as there
are numerous differences specifically drawn between public companies and private companies
irrespective of size, for example the requirements to lay accounts at an annual general meeting in section
437, the filing requirements in section 442 and the differentiation of rules regarding the appointment of
auditors in sections 485 to 494. Were large private companies deemed to be publicly accountable then
more of these areas would be extended to include them. The inference seems to be that companies that
are neither small nor medium in size must be publicly accountable. We cannot agree with this point of
view.

We do prefer the definition of publicly accountability contained within the IASB's current draft of the IFRS
for SMEs, however, our opinion remains firmly that EU adopted IFRS should be reserved for listed public
companies, irrespective of whether a company meets the technical definition of public accountability.
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Question 2 — Do you agree that all entities that are publicly accountable should be included in Tier
12 If not, why not?

A very small proportion of our income is derived from selling payment protection insurance, extended
warranties and vehicle replacement insurance to our customers when they purchase a motor vehicle from
us. These policies are underwritten by our captive insurance companies in Malta and we are currently
advised that the presence of these companies will result in the group being deemed to be publicly
accountable under the definitions contained within the IFRS for SMEs.

The additional disclosures required by adopting full IFRS rather than IFRS for SMEs would, in our
opinion, provide nothing more in the way of meaningful information to the purchasers of our products and
in adding significantly to the size and complexity of our statutory accounts may well confuse other
stakeholders, particularly our shareholders, suppliers and funding partners. The main safeguard for the
purchaser of one of the insurance products is the presence of a statutory regulator, in this case the
Financial Services Authority which regulates our selling of these products in the UK and the Maltese
Financial Services Authority which regulates the products themselves. At present we have received no
indication from either regulator that they require the group’s financial statements to be prepared in EU
adopted IFRS to enable them to carry out their regulation effectively.

We would therefore argue that EU adopted IFRS should continue to be applicable to listed companies as
at present to avoid requiring relatively small companies to apply full IFRS when the costs of complying will
significantly outweigh the benefits of doing so.

We do, however, note that this would require deviating from the IFRS for SMEs as drafted by the IASB
which in Section 1.5 specifically prevents publicly accountable entities (as defined) describing their
accounts as “conforming to the IFRS for SMEs — even if law or regulation in its jurisdiction permits or
requires this IFRS to be used by publicly accountable entities.”

Question 3 — Do you agree with the Board's proposal that wholly-owned subsidiaries that are
publicly accountable should apply EU adopted IFRS? If not, why not?

We believe that EU adopted IFRS should be reserved for listed public companies and therefore should
not be applicable to wholly-owned subsidiaries.

Question 4 — Do you still consider that wholly-owned subsidiaries that are publicly accountable
should be allowed reduced disclosures?

We believe that EU adopted IFRS should be reserved for listed public companies. There would, therefore,
be no need to consider reduced disclosure requirements.

Question 5 — Do you agree with the Board’s proposal that the IFRS for SMEs should be used by
‘Tier 2’ entities?

Whilst we have some reservations about the costs of complying with the IFRS for SMEs we are broadly in
agreement with the proposal that IFRS for SMEs should be used by Tier 2 entities.

Question 6 — Do you agree with the Board’s proposal that the IFRS for SMEs should be adopted
wholesale and not amended?

Whilst we have some reservations about the costs of complying with the IFRS for SMEs we are broadly in
agreement that for simplicity the IFRS for SMEs should be adopted wholesale and not amended.
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Question 7 — Do you agree with the Board'’s proposal that large Non-Publicly Accountable Entities
should be permitted to adopt the IFRS for SMEs? Or do you agree that large entities should be
required to use EU adopted IFRS? Please give reasons for your view.

The current criteria for large companies catch a significant number of relatively straight forward owner
managed businesses simply because they relate to turnover and total assets. In our case our turnover is
significant because we sell high value items (ie motor vehicles) and our assets are similarly increased by
the need to hold a stock of said items. However, despite the significant monetary values involved we
operate a very simple business model and can see no justification for applying EU adopted IFRS to our
financial statements.

As noted previously we can not foresee any positive benefits of doing so; indeed the increase in
disclosures is more likely to have a detrimental effect on a significant proportion of the individuals who
receive copies of our financial statements. At the same time we predict that the application of EU adopted
IFRS will have real, tangible costs both in terms of management time and monetary costs. Whilst an
element of these costs will be one-off costs, incurred upon initial conversion, there will be a significant
element of recurring costs, particularly resulting from the more stringent requirements of IFRS 3 Business
Combinations and IFRS7, IAS 32 and IAS 39 on financial instruments.

As a relatively large motor retailer we will have sufficient resources to cope with the additional burden,
albeit these resources would be better utilised elsewhere. It is worth noting, however, that a significant
number of relatively small dealer groups would be also be required to use EU adopted IFRS if it were
made compulsory for large entities, again by virtue of the significant monetary value of individual items.
Many, if not all, of these companies simply do not have the resources or the knowledge to cope with the
complexities of EU adopted IFRS and would therefore incur significant, bordering on prohibitive, costs
from their professional advisers to enable them to comply with their statutory reporting requirements.

As a final issue, the application of EU adopted IFRS to large companies would give rise to a new set of
transitional issues were a company to grow beyond the current medium company limits. Given the
differences in accounting treatment in various matters between full IFRS and IFRS for SMEs and given
the simplifications included the IFRS for SMEs this would undoubtedly result in a second conversion
exercise and a second set of conversion costs.

As a result we believe that EU adopted IFRS should continue to be reserved for listed public companies
and that all other entities should be permitted to adopt IFRS for SMEs

Questions 8 -14
These do not apply to our business and therefore we are not in a position to comment

Question 15— If you are an entity whose basis of preparing financial statements will change under
these proposals, what are the likely effects of applying those new requirements?

As noted above we anticipate that under the proposals as currently worded we will be forced into
preparing statutory accounts under EU adopted IFRS, which was clearly intended for complex, listed
multi-national groups and not for owner managed businesses who happen to be large by nature of the
industry in which they operate. We anticipate that our annual report will increase from 32 pages to closer
to 100 pages with the additional notes providing no additional benefit to the users of our accounts, that the
preparation of our accounts will expend significantly more management time that could be better utilised
in running the business for the benefit of the shareholders and that our audit fees are likely to increase
significantly without any increase in the level of assurance provided to our shareholders.
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Question 16 — What are your views on the proposed adoption dates?
Providing the actual requirements are published before 30 June 2010 we do not foresee any issue with
the proposed adoption dates. However, should the standard not be available in its final format by that

date we believe that the adoption dates would have to be pushed back by 12 months to allow companies
sufficient time to prepare for the conversion of their opening balance sheet.

Yours faithfully

KA # T~

K J McLean B.Acc (Hons) C.A
Group Finance Director
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